m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Kuumus läheneb

Südasuvise soojaga rõõmustava jaanipäeva järel tuleb valmis olla saabuvaks kuumaks perioodiks, mis võib kesta viis päeva ja enamgi. Üle Vahemere teekonda alustanud troopilise päritoluga soe õhumass jõuab lõunavoolus suure kaarega Läänemere. Pikal teel osa kõrvetavast kuumast õnneks küll leeveneb, aga sellele vaatamata suudab meil nädalavahetusel päevased maksimumid 30 °C ümbrusse tõsta.

Pikemaajaliselt madalat profiili hoidnud temperatuurifooni järel on kuumapahvak rõõmustav. Paraku hoiab lõunavool ka uue nädala esimesel poolel troopilise soojavoo valla ja temperatuurinäidud kerkivad kraad-kolm üle 30 °C piiri. Ööd muutuvad samuti järjest soojemaks ja õhk ei suuda märkimisäärselt alla 20 °C piiri jahtuda.

Ööpäevaringne palavus koormab organismi ega anna võimalust välja puhata. Erilist tähelepanu tuleb pöörata väikelastele ja lemmikloomadele, et vältida ülekuumenemist. Käepärast peaks olema piisavalt vedelikku ja jahutust pakub ka jäätis.

Eakad ja krooniliste haigustega kimpus olevad inimesed võiksid keskpäevase kõrvetava päikese ajal pigem siseruumides olla. Kui võimalik, siis suunduda päikesepoolsetest palavatest linnakorteritest ajutiselt maale.

Leevendust toovad ka mere- ja laheäärsed paigad, sest vesi on veel jahe – üksnes väikestes madalates lahesoppides on jõudnud 20 °C lähedale, lahtede ja mere avaosas alles 15 °C-ni soojeneda.

Suplejatele teadmiseks, et kuum õhk ja jahe vesi on küll jahutavaks karastuseks, aga kehale ka suureks katsumuseks.

Nädalavahetusel saab veebilehelt www.ilmateenistus.ee kõrge temperatuuri hoiatuste kohta täiendavat infot.

Jaaniajal aga nautige veel ilusat suvesooja ilma!

 

4.2 / 6 hindajat